Rådgivning bilnycklar

Höljet på din bilnyckel ser ut som om du just kört över det. Eller nyckelbladet, den järndel av nyckeln som du sätter in i tändningen, krånglar varje gång du försöker få din trogna fyrhjuling att fungera. Batteriet är urladdat, mikrobrytaren fungerar inte. Eller så har du tappat bort din bilnyckel och har nu bara en bilnyckel.
Få inte panik. På nolltid kommer du att ha en fläckfri bilnyckel igen (om det inte är en reservnyckel), som om du fick den från återförsäljaren igår. För en bråkdel av priset på en nyckel hos återförsäljaren. Klicka på kategorin, läs våra råd och byt själv ut höljet, batteriet eller hela bilnyckeln.

1. Vad består en bilnyckel av?

En bilnyckel består av ett hölje (hårdplast) och har vanligtvis följande delar: elektronik, startspärr (även kallad transponder), batteri och batterihållare samt nyckelblad. Nyckelbladet är den del av järn som går in i tändningen. Vissa bilnycklar saknar nyckelblad, medan de flesta har det.

2. När ska man köpa ett nytt hus?

Om tryckknapparna är trasiga, nyckelhuset är skadat, nyckelbladet har gått av i två delar eller lossnat från huset, limmet lossnar och gör smartkortet oanvändbart, elektroniken är trasig eller reservnyckeln är borttappad.
Obs Om du byter ut hela nyckeln måste du naturligtvis låta slipa nyckelbladet. Detsamma gäller för avläsning av transpondrar, avläsning och/eller programmering av bilnycklar eller lödning av mikrobrytare. Vi kan oftast ge dig råd om vilka aktörer som kan hjälpa dig med detta.

3. Vad behöver jag för utrustning?

Den första frågan om vilken bilnyckel du ska beställa är om du ska beställa en bilnyckel överhuvudtaget. Om du letar efter en reservnyckel eller om huset är trasigt, då är du rätt här. Men om din nuvarande nyckel inte fungerar, men i övrigt ser helt okej ut, låter det mer troligt att ditt batteri är dött, eller så kanske din mikrobrytare eller transponder är trasig trots allt. Klicka på produkterna för att få råd.
Är du fortfarande lite osäker på vad som är fel? Vi hjälper gärna till att skapa ljus i mörkret. Skicka oss ett e-postmeddelande och bifoga ett foto av framsidan av din nyckel (delen med tryckknappar), ett foto av insidan av nyckeln och ett foto av elektroniken.

4. Välja rätt ersättningsdel

Är du säker på att det är huset, eller behöver du en reservnyckel? Då är det viktigt att välja rätt ersättning av rätt märke, annars kommer du inte att kunna använda den.
Vi levererar ersättningar för nästan alla bilnycklar i alfabetet: Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Maserati, Mazda, Mercedes Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Saab, SsangYong, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Smart, Toyota, Volkswagen och Volvo. Finns inte ditt varumärke med? Kontakta oss, i många fall kan vi beställa om nyckeln åt dig via en av våra leverantörer.

4. Filtrera på rätt nyckel

Klicka på ditt bilmärke. På vänster sida av sidan för ditt bilmärke ser du olika filter. Här kan du filtrera på typ av nyckel, antal tryckknappar och om du har en nyckel med elektronik eller inte. Ta fram din nuvarande nyckel och håll muspekaren över frågetecknet vid filteralternativet "Typ av nyckel" till vänster. Flera bilder av de olika nycklarna visas. Välj den nyckeltyp som är mest lik den här. Sedan kan du också eliminera antalet val genom att välja antalet tryckknappar som din nyckel har.
Är du inte nöjd? Om du är osäker, skicka oss ett e-postmeddelande med ett foto av din nyckel, helst också ett av insidan så att vi kan vara säkra på vilket typnummer det rör sig om. Ofta kan vi då enkelt tala om vilken nyckel du behöver och skicka en länk till dig. Den här tjänsten är från oss!

5. Specifikationer för bilnycklar

Vi använder ofta landmärken i titeln på bilnyckeln, till exempel nyckelbladets form och antalet tryckknappar.

6. Nyckelbladets (passform) form

Nyckelbladet är den järndel som går in i bilens tändning för att starta bilen. Så det är faktiskt den "gammaldags nyckeln". Vi levererar alltid ett ovässat nyckelblad med rätt profil (passform). Grundprofilen ska vara densamma så att nyckeln kan vässas.

7. Tryckknappar

Tryckknapparna kan skilja sig åt mellan olika bilar. Till exempel kan mittknappen ha en annan funktion på en nyckel med tre knappar. En för start, den andra för ljuset, till exempel. Titta därför noga på din gamla nyckel och avgör vilken tryckknapp du har. Ett exempel: Hos Peugeot har du en nyckel med en mittknapp för bagageutrymmet och en med en tryckknapp för ljuset. Det försämrar inte funktionen förresten, men det kan kännas mindre professionellt om du beställde fel nyckel. Så var noga med vilken du ska ha.

8. Överför nyckelhuset till en nyckel med ett nyckelblad

När du har beställt din nyckel kan du börja arbeta. Arbeta på en ren och torr yta och se till att du inte kan tappa något! Öppna det gamla huset och ta försiktigt bort alla delar. Kontrollera att du har allt: nyckelblad (om det är överförbart), kretskort, transponder, batteri, alla delar utom höljet. Ta sedan det nya höljet och sätt in transpondern och kretskortet i det nya höljet. Sätt i nyckelbladet i det nya huset om det är överförbart eller låt en låssmed eller verkstad slipa det. Det är smart att byta ut batteriet nu också - så att du är säker på att du kommer att finnas kvar ett tag - men du behöver inte göra det. Tryck ihop de två delarna av huset.

9. Praktiska Harry

Är du fortfarande lite nervös för att skruva loss nyckelhuset själv? De flesta certifierade låssmeder kan hjälpa dig att komma igång mot en avgift.

10. Reservnyckel

Har du tappat bort din nyckel? Då behöver du en nyckel med ny elektronik. Se därför till att elektroniken ingår. Observera: Om du byter ut hela nyckeln måste du låta slipa bladet. Detta gäller även vid avläsning av transponder, avläsning och/eller programmering av bilnycklar eller lödning av mikrobrytare.
loader
Laddar...